4.4.08

Gratis, Dollars, Zeeman.... whatever


Afgelopen december kwam ik in The Economist een stukje tegen over Freeconomics. Hierin beschreven ze een businessmodel waarin je een product weggaf, maar mocht de consument willen betalen dan kon dat gewoon. Bekend voorbeeld is natuurlijk het gratis album dat Radiohead (kutband) eind vorig jaar online heeft gezet. Uit de peeps die wel betaald hebben heeft de band nog een X aantal miljoenen getrokken. Dit model kennen we natuurlijk ook van legio software- en interwebstoepassingen.

Een ander ding gratis en goed is RCRDLBL die een shitload aan muziek weggeeft. Maar weggeven, Hoe verdien je dan je knaken?

Simpelweg door grote merken als Virgin en Puma aan het initiatief te verbinden en hun de rekeningen te laten betalen. Dat is natuurlijk niet iets wat voor de hele muziekindustrie werkt maar wel interessant. Interessanter dan je consument aanklagen en bang maken, wat de platenbobo’s nu doen zeg maar.

Anyways..

Ik kwam in een niet zo nieuw nummer van Wired een artikel tegen hoe vliegtuigmaatschappijen en andere dingen een gratis-model toepassen. Goed leesvoer voor de intellectuelen onder ons. Voor de minderlectuelen is er een filmpje.

Free! Why $0.00 Is the Future of Business

Owja en als consument betalen voor software: hahahahahha.

2 opmerkingen:

 1. Platenmaatschappijen zien nu juist in dat het sue'en van consumenten geen zin heeft.

  Het zijn nu de filmmaatschappijen die krampachtig vasthouden aan pre download modellen. Daar stond ook iets aardigs over in de Wired van vorige maand.

  Die gasten moeten als een gek al hun content digitaliseren. Zodat je over een tijdje elke serie/film/clip ooit gemaakt, in goede kwaliteit altijd en overal kan bekijken. Voor weinig natuurlijk. Haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha ja maar nu willen ze ons neppe abo's aansmeren in combo met een mobieltje. Een echte echte oplossing is er niet. Ook die papi's die Jigga willen signen hebben geen idee, 150 miljoen in een artiest steken die toch geen classics meer gaat maken? COME ON.

  En over films. Die gasten van Southpark zijn lekker bezig, en Lost drijft ook vooral op die downloads. Ontwikkelingen zijn er dus wel.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.