14.10.08

Hipsters bestaan nietInteressant artikel:

Forbes - The New Counterculture's Buying Power

Basisidee is een beetje dat het hipsterdom als subcultuur groeit en daarom -mede ook door hun consumptiepatroon- een aantrekkelijke groep wordt voor massamarketing:

"Beatniks, punks and even followers of grunge music in the early '90s can be considered hipsters. But unlike similar groups of the past, the current generation of hipsters is a bit more generic in its self-labeling. Why? Because this scene is less focused on one idea, one purpose or one type of music. Instead, today's hipster is defined by consumption."

Mijn visie: Vroeger waren voorlopende jongeren makkelijker in hokjes te plaatsen (skaters, Provo's, alto's, gabbers etc.) maar door innanet en een overvloed aan prikkels bouwen kids hun eigen identiteit op rond veel meer input, en zijn deze hokjes een beetje weg.

Gasten bedenken één groot 'hipsterhokje', leuk maar dat betekend nog niet dat de voorlopers, de groep innovatieve kids groter wordt. Het is dus maar net wat je onder hipsters verstaat: die groep voorlopers of kids die zich cultureel gezien niet meer in een hokje laten stoppen.

Wat denk jij?

3 opmerkingen:

 1. Niemand labelt zichzelf 'hipster', tenminste, ik heb het nooit gehoord of gezien. Dat is al een groot verschil met gevestigde subculturen. Ik denk dat de term een negatieve lading heeft, door de term hip. Want jezelf hip noemen is not done toch? Mensen zien zichzelf dus niet als hipster.
  Nog een verschil met gevestigde subculturen, het verheelijkt zichzelf niet. Gabber: Hardcore 4 life, Skate: Skate or die, Punk: If the kids are united, Hooligans: nobody likes us we don't care, etc. Dit komt terug in muziek, kleding, merchandise, groepsgevoel, overal. Het eerste t-shirt met 'hipster and proud' moet ik nog tegenkomen.

  Ikzelf associeer het ook eerder met de mainstream kids die shuttershades kopen of power ranger neon boys, meestal tussen de 16 en 18 jaar oud. Naarmate je ouder wordt, valt de druk om jezelf te labelen of tot een club te rekenen weg en combineer je gewoon wat je tof vindt op welk vlak dan ook, zonder je aan scene regels te moeten houden.

  Geen kids die zich hipster noemen, geen glorification van de term/subcultuur 'hipster', geen sceneregels en dus is hipster in mijn ogen geen subcultuur maar een lege term die een groep probeert te definiëren die zo divers is dat hij eigenlijk niet te definiëren valt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je ziet dat hipsters het tot extremen pushen om Hipsters zijn we allemaal, alleen is het niet 'hip' om eraan toe te geven omdat en daarmee aan te geven niet uniek en authentiek te zijn.
  maar op te vallen en anders te zijn. Dit resulteert in een erg dynamisch en gevarieerd aanbod in zaken als mode en muziek. Maar het is wel vermoeiend als duidelijk wordt dat bijna niets op deze manier here-to-stay lijkt. Want binnen een paar maanden tijd belandt het in de mainstream waar het verkracht en daarna vergeten wordt.


  Interessant artikel van dezelfde strekking;
  http://www.adbusters.org/magazine/79/hipster.html

  Alvar

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Thanks voor jullie mening guys helemaal mee eens. Die adbusters had ik ook al een keer gepost maar blijft een interessante discussie.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.